Felix Stripes fogsora

Nagyon kevés szabadidőnk volt az elmúlt időszakban, de szépen lassan kezd formát ölteni Felix Stripes fogsora.

Az egész úgy kezdődött, hogy kitaláltunk egy új módszert a fogak elkészítéséhez. Alapvetően JazzBadger azt szerette volna, ha a fogak legalább olyan erősek a fursuitban, mint akár egy emberi köröm, mert sajnos tavaly több kisebb baleset is érte a JazzBadger fursuit fogait.
Szerencsére semmi helyrehozhatatlan nem történt, csak volt egy-két olyan eset, amikor szegény JazzBadger fursuit fogai letörtek, kiestek egy-egy szerencsétlen kézbevétel során. (Utána szépen megerősítve visszakerültek Jazz pofijába 🙂 )

A lényeg, hogy pont az ilyen baleseteket szeretnénk elkerülni, mert Felix fejét strapabíróbbra szeretnénk. Így Fimo helyett a fogakat valamilyen alternatív anyagból gondoltuk készíteni.

A választás a “műköröm”-re esett 🙂 Első hallásra furcsának tűnhet, de valójában egyfajta műgyantáról van szó, amiből a műkörmöket építik. Ugyanez az anyag alkalmas fursuit fogsor készítésére is.

A kínai boltban egész jó minőségű műköröm “porcelán port“, meg műköröm “Liquid“-et lehet vásárolni, viszonylag nem túl drágán. (A linkelt oldalak csak az illusztrációt szolgálják) Ehhez még kellett egy “műköröm ecset” is, hogy azzal lehessen a felületre felvinni a cuccot.

A lényeg, hogy a fogsort először elkészítettük szokványos gyurmából, majd körbe öntöttük gipsszel, majd a gipsz száradása után a gyurmát kipucoltuk belőle.
Így született egy fogsor negatív minta:



Ezután jött a következő lépés, hogy a gipsz mintába bele kellett tömködni a műköröm alapanyagot. Valójában a műköröm ecsetet bele kell mártani a liquid-be, majd úgy nedvesen bele a műköröm por-ba. Ezzel képződik egy kicsi formálható, tapadós gömböc.
Ezt a gömböcöt kell beletuszkolni a gipsz mintába úgy, hogy ennek a gömböcnek a száradási ideje ~1-2 perc. (Gyorsan kell sok kicsi műköröm gömböcöt belenyomkodni a mintába, amíg a minta meg nem telik).

Végeredményként megtelik a gipsz negatív minta a kemény műköröm műgyantával:

Ezután a gipszet csak szét kell törni, és megmarad a nyers fogsor.

Ezt természetesen az alsó és felső állkapocsnál is meg kell ismételni.

Ha megvan mind a két fogsor, azt már reszelővel, pici csiszoló géppel, csiszoló papírral, stb szépen ki lehet egyengetni, és elkészül a fogsor 🙂
Egyébként itt jegyzem meg, hogy minden tiszteletem a műköröm építőknek. Ennyit körmöt (fogat) reszelni… Nem egyszerű 🙂

A lényeg, hogy végeredményben a fogak kemények, strapabíróak, de mégsem ridegek lettek. Tökéletes keménységű egy fursuit fogsorhoz.



A fogak egész jól illeszkednek Felix pofijába, továbbra is szépen mozgatható a fursuit fej állkapcsa. 🙂